Een gezonde baby communiceert met zijn of haar ouders door te huilen. Na de geboorte neemt het huilen toe met een piek rond de leeftijd van 6 tot 8 weken. Een baby huilt dan gemiddeld 2.5 uur per dag. Vanaf drie maanden is dat nog ongeveer 1.5 uur per dag. Je kunt niet al het huilen voorkomen, maar het kan helpen om de baby te voeden, te verschonen of tegen je aan te houden. Met een draagdoek kan je de baby, ook als je met andere dingen bezig bent, tegen je aan dragen. Ook een babymassage kan goed helpen tegen het huilen. Na een zware bevalling of wanneer er sprake is van bewegingsverlies of een voorkeurshouding, kan een behandeling van een osteopaat uitkomst bieden. Deze behandelt blokkades in de nek of de rug van de baby met zachte technieken, waardoor irritatie van zenuwen weggenomen wordt.
Sommige baby’s huilen meer dan gebruikelijk. Als dit bij jullie baby het geval is, kun je hem of haar het beste door de huisarts laten nakijken. In 5% van de gevallen wordt er dan een lichamelijke oorzaak gevonden zoals een moeilijke stoelgang, oorontsteking, blaasontsteking of een koemelkallergie. In alle andere gevallen wordt er geen lichamelijke oorzaak gevonden. De consultatiebureauarts of huisarts stelt dan de diagnose excessief huilen. Dit gebeurt bij 1 op de 10 baby’s en komt evenveel voor bij baby’s die borstvoeding krijgen als baby’s die kunstvoeding krijgen. Te vroeg geboren baby’s of baby’s die bij de geboorte erg klein waren, huilen over het algemeen wel meer.
Als je baby veel huilt, kun je je als ouders machteloos voelen of oververmoeid raken. Het is dan belangrijk om tijdig hulp in te schakelen van bijvoorbeeld de consultatiebureauarts of de huisarts. Zij kijken samen met je welke factoren een rol kunnen spelen en vragen je soms om een 24 uurs dagboek in te vullen. Op basis hiervan krijg je adviezen over het aanbrengen van regelmaat, voorspelbaarheid, inbakeren, borstvoeding, kunstvoeding en het omgaan met stress.
Meer informatie kun je vinden op www.ncj.nl (gebruik dan de zoekterm “huilen”).