Een geboorteplan is een document waarin jouw wensen rondom de bevalling beschreven staan. Het zorgt ervoor dat alle zorgverleners in één oogopslag zien wat jouw verwachtingen rondom je zwangerschap en bevalling zijn. Het maken van een geboorteplan is natuurlijk niet verplicht.
Waarom een geboorteplan?
Je gebruikt een geboorteplan als communicatiemiddel tussen jou en je hulpverleners. Op deze manier kun je je gevoelens, wensen, angsten ed. bespreekbaar maken. Door gebruik te maken van een geboorteplan wordt een goede samenwerking nagestreefd tussen jou, je partner en de zorgverleners.
Hoe schrijf ik een geboorteplan?
Tijdens je zwangerschap denk je na en praat je over de tijd die komen gaat. Hierdoor komen er vanzelf wensen naar boven. Deze zet je als losse kreten op papier. Hoe dichter je bij je uitgerekende datum komt hoe concreter deze wensen worden. Uiteindelijk maak je rond 30 weken een concreet geboorteplan. Dit bespreek je met één van ons op de eerstvolgende afspraak.
Met wie bespreek ik mijn geboorteplan?
Kraamzorg: In je zwangerschap neemt het kraamzorg bureau contact met je op om een afspraak te maken voor een (telefonische) intake. Het is slim om ook bij hen aan te geven dat je een geboorteplan hebt. Misschien willen zij een kopie?
Verloskundige: Rond 30 weken wordt er door je verloskundige gevraagd naar het geboorteplan. Je kunt dit dan bespreken en zo nodig aanpassen. Het uiteindelijke plan komt in je eigen dossier en in die van de verloskundigenpraktijk.
Gynaecoloog: Op het moment dat je tijdens de zwangerschap of bevalling wordt overgedragen aan de gynaecoloog is het belangrijk dat het geboorteplan wordt meegenomen in de overdracht, zodat ook in het ziekenhuis zoveel mogelijk met jouw wensen rekening gehouden kan worden.
Waar bewaar ik mijn geboorteplan?
In het zwangerschapsboekje dat je van ons bij de intake krijgt (bij je zwangerschapskaart). Op deze manier heb je het altijd bij je en kan elke zorgverlener het inzien.
Waar kan ik meer informatie vinden?
Er zijn diverse websites waar je informatie kunt vinden over bevallen en het schrijven van een geboorteplan; kijk hier gerust eens naar.
www.deverloskundige.nl/bevalling
Besef goed dat er niets in het plan volledig vaststaat.
Jij kunt tot op de laatste minuut van gedachten veranderen.
Maar er zijn er ook omstandigheden waardoor je niet bij elke beslissing betrokken kunt worden. Het is goed je dit te realiseren.
Inhoud van je geboorteplan
Omgeving
- Licht, muziek, kussens, kleding etc.
- Thuis/poliklinisch
- Indien thuis, welke ruimte vind je prettig?
Begeleiders en andere aanwezigen
- Naast de verloskundige/gynaecoloog is meestal de partner erbij aanwezig.
- Zijn er nog andere mensen die je erbij wilt of mensen die je er echt niet bij wilt hebben.
- Opvang voor je andere kinderen, door wie en vanaf wanneer?
Foto’s en film
- Wanneer wil je dat er foto’s worden gemaakt en eventueel wordt gefilmd en wanneer echt niet.
- Indien je de hele bevalling op film wilt hebben, wie gaat dit voor jou doen (iemand anders dan je partner of zorgverlener want die zijn druk met andere dingen) of gebruik je een standaard.
- Bedenk goed: Foto’s en film kun je altijd wissen indien de beelden te schokkend zijn.
Omgaan met pijn
- Medicinale pijnstilling: heb je hier i.v.m. een vorige bevalling heel sterk behoefte aan of wil je de situatie aankijken, bedenk dat elke bevalling weer anders is.
- Wil je dat het actief wordt aangeboden of zo lang mogelijk wordt vermeden?
- Denk ook aan andere manieren van pijnbestrijding zoals warmte/water/massage/geboorte tens etc.
Houdingen
- Weeën opvangen kan op verschillende manieren, verdiep je hierin en probeer tijdens je zwangerschap wat uit.
- Bevallen kan in verschillende houdingen, mits de toestand van jou en je baby dit toelaat.
- Geef tijdig aan indien je thuis gebruik wilt maken van de baarkruk. De verloskundige kan deze dan meenemen.
Na de bevalling
- Huid op huidcontact wordt het eerste uur altijd nagestreefd, zijn er nog andere dingen die je in die tijd belangrijk vindt?
- Wie knipt de navelstreng door?
- Wanneer ga je familie bellen en wanneer wil je dat ze langskomen?
- Welke voeding ga je geven en welke begeleiding wil je daarin?
Placenta
- Wil je deze bekijken/bevoelen/foto’s van maken?
- Wil je het begraven of iets anders mee doen?
Alles is bespreekbaar. Het doel is een gezond kindje bij een gezonde moeder en een bevalling waar je tevreden op terug kunt kijken.