Eindelijk is jullie kindje er en je wilt hier heel graag van genieten. Helaas zijn er diverse klachten en kwaaltjes die in de kraamtijd vervelend kunnen zijn. Bespreek ze met ons en met je kraamverzorgster. Hieronder staan de meest voorkomende klachten en kwaaltjes beschreven met bijbehorende tips.
Aambeien
Door de druk tijdens de zwangerschap en het persen tijdens de bevalling kan je inwendige en/of uitwendige aambeien hebben. Aambeien zijn spataderen van de bloedvaten in je darm.
Tips
- Obstipatie voorkomen door ontlasting niet uit te stellen, darmen masseren, voldoende water drinken, vezels eten en evt. roosvicee laxo drinken (niet meer dan aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
- Niet te hard persen voor ontlasting; dus je tijd nemen
- Als je aambeien hebt, liever niet afvegen met wc papier, maar met zacht papier of afspoelen met ijskoud water, zodat de aambeien kleiner worden
- Curanal zalf/tabletten gebruiken (via de verloskundige)
Bekken/benen/rugpijn
Je hebt een enorme inspanning geleverd en je kunt dus behoorlijke spierpijn hebben. Als je bekkenklachten had in je zwangerschap kan dit na de bevalling voor even nog pijnlijker zijn.
Tips
- Luister goed naar je lichaam, rust goed uit maar ga ook langzaam wat bewegen
- Laat je eens lekker masseren op de pijnlijke plekken
- Warme douche/kruik op pijnlijke plekken
Bloedverlies/baarmoeder
Je baarmoeder moet weer gaan krimpen. Hier kan je naweeën van voelen. De placenta zat vast tegen je baarmoederwand en nu is er nog een wond waar je bloed uit kunt verliezen. Dit kan tot 6 weken na je bevalling duren, maar zal in de loop van de tijd steeds minder worden.
Tips
- Rust
- Paracetamol (max. 6-8 per dag)
Borsten
Als je borstvoeding gaat geven, houdt er dan rekening mee dat dit in de kraamtijd behoorlijk wat aandacht vraagt. De kraamverzorgster is getraind om je hiermee te helpen.
Vraag hulp tijdens de eerste keren (en daarna) aanleggen zodat je het goed aanleert en de kans op problemen kleiner wordt.
Door de eerste dagen het kindje veel aan te leggen, komt de borstvoeding beter op gang. Elke 2/3 uur je kindje aan de borst is heel normaal.
Desondanks kan het zijn dat je tepelkloven krijgt. We hebben hier zalf en andere hulpmiddelen voor dus vraag hiernaar.
Stuwing komt meestal rond de 3e/4e dag voor, ook als je flesvoeding geeft. Je temperatuur kan dan gaan stijgen en je kan je wat naar voelen. De kraamverzorgster heeft voldoende tips om je hierdoorheen te helpen.
Emoties
Hormonen, vermoeidheid, de verantwoordelijkheid, de bevalling…. Alles moet een plekje krijgen en dit heeft tijd nodig. Schrijf en praat dingen van je af.
De baby-blues op de 3e/4e dag is heel normaal, een potje huilen kan erg opluchten.
Ontlasting en plassen
Dit kan de eerste keren wat spannend zijn omdat je de spieren weer anders moet gaan gebruiken. Neem er de tijd voor, spoel met water zodat het minder pijnlijk is en wees niet bang dat je iets beschadigt. Het is normaal dat je de eerste tijd nog niet alle controle hebt over je bekkenbodemspieren. Je kan ze langzaam weer gaan trainen.
Perineum
Tijdens de bevalling kan je perineum (huid en weefsel tussen je vagina en anus) inscheuren of worden ingeknipt om ruimte te maken voor het kindje. Vaak wordt het gehecht. Je lichaam heeft rust nodig om deze wond te laten helen.
Tips
- Paracetamol
- Arnicazalf en arnicadruppels als het blauw en gezwollen is
- Koude of warme washand
- Spoelen tijdens het plassen
Vermoeidheid
Je hebt een enorme inspanning geleverd en vaak kan je de eerste nacht door de adrenaline en alle indrukken niet slapen. Hierdoor ben je na een aantal dagen erg moe en dan is er ook een baby die veel aandacht vraagt (ook ’s nachts).
Door overdag je rust te nemen (ook papa), kan je de gebroken nachten ook beter aan. Probeer de visite te plannen.
Nachtvoedingen horen erbij en heeft een kindje nodig. Als je borstvoeding geeft, is het zelfs na 6 maanden nog normaal dat het kindje ’s nachts wil drinken. Door de hormonen die vrijkomen bij de borstvoeding val je meestal makkelijk weer in slaap. Zeker als je kindje bij je op de kamer slaapt zodat je niet de ‘koude’ gang op hoeft om het weg te leggen.
Zweten
Al het vocht dat je vast bent gaan houden tijdens je zwangerschap raak je nu weer kwijt. Dit kan enkele weken duren, maar het meeste vocht raak je in de eerste week wel kwijt.
Je gaat meer plassen en soms ook erg zweten. Dit is normaal. Probeer goed te drinken om je lichaam te helpen het vocht af te drijven.