Verlies rondom de zwangerschap vraagt tijd en aandacht. Ongeacht de termijn van de zwangerschap waarop het verlies plaatsvindt. Ongeacht keuzes die erbij gemaakt zijn. Er is tijd en aandacht nodig om het verlies te dragen, lichamelijk en mentaal.
Elk verlies heeft impact, er is geen tijdspad te geven tot het verdriet over is en er is ook geen standaard verwerking van dit verlies. Ieder beleeft het anders. We staan graag stil bij de verschillende vormen van verlies.
Een miskraam is het verlies van de zwangerschap voor 16 weken. Vaak komt de miskraam spontaan op gang, je krijgt bloedverlies en buikpijn. Soms duurt het langer voordat je lichaam de miskraam op gang brengt terwijl het hartje al gestopt is met kloppen.
Afwachten en doormaken van een miskraam:
Wanneer je het nieuws krijgt dat het hartje niet meer klopt komen er veel emoties vrij. De tijd van wachten tot het miskraam volledig is kan emotioneel heftig zijn. Het is belangrijk dat je de tijd neemt en ondersteuning vraagt om de miskraam door te maken. Dit kan samen met je partner maar het kan ook erg helpend zijn het te delen met andere mensen om je heen en je werkgever. Lichamelijk kan het heviger zijn dan je verwacht en dan ben je het liefst in je eigen omgeving en hoewel afleiding goed kan zijn is aandacht voor het doormaken van de miskraam ook erg belangrijk voor de verwerking.
Na de miskraam:
Veel vrouwen hebben na het verlies van hun prille zwangerschap een moeilijke tijd. Een miskraam heeft vaak meer impact dan ze vooraf kunnen bedenken. Dat geldt voor vrouwen én hun partners.
De miskraam betekent bijvoorbeeld dat je toekomst anders is dan je dacht. Dit verlies maakt plotseling een einde aan alle plannen en fantasieën over dit kind.
Misschien vraag je je af waarom het mis ging. Het kan een troost zijn om te weten dat de zwangerschap meestal vanaf het begin al niet in orde was. Dat de miskraam dus een natuurlijk en logisch gevolg was. Maar naast deze feitelijke verklaring denk je misschien dat je iets had kunnen doen of laten om de miskraam te voorkomen. Hoe invoelbaar ook, schuldgevoelens zijn niet terecht.
Over abortus of een afgebroken zwangerschap wordt nog altijd weinig gesproken terwijl het toch vaak voorkomt dat vrouwen deze keuze maken. Soms wordt de keuze gemaakt om de zwangerschap af te breken vanwege medische redenen (afwijkingen bij het kindje of ernstige ziekte van de zwangere), maar vaker nog wordt de keuze gemaakt om andere redenen.
Afhankelijk van de termijn en de reden van de afbreking zal het plaatsvinden in een ziekenhuis of abortuskliniek. Daar zijn specialisten die je zullen begeleiden tijdens dit proces en je zullen uitleggen op welke manier de afbreking zal plaatsvinden.
Het verschil met een miskraam is dat je als vrouw nu zelf de keuze hebt gemaakt en deze keuze zal moeten dragen. Maar ook bij deze keuze komen verschillende emoties los, hier kan je van schrikken omdat je dit niet had verwacht. Erover praten kan helpend zijn. Tijdens een nieuwe zwangerschap kunnen gevoelens boven komen drijven rondom de eerdere keuzes die je gemaakt hebt, ook dan is het goed erover te praten. Weet dat je hier ook altijd over kan praten met de verloskundige, ongeacht wanneer de zwangerschapsafbreking heeft plaatsgevonden.
Helaas gebeurt het ook wel eens dat een zwangerschap niet goed afloopt na 16 weken zwangerschap. We spreken dan over doodgeboorte, stilgeboren baby of babysterfte als het na de bevalling overlijdt.
Wanneer vastgesteld is dat het kindje niet meer leeft breekt een heftige tijd aan. De bevalling zal moeten worden opgewekt in het ziekenhuis, dit gebeurt vaak op korte termijn nadat het overlijden is vastgesteld. Je krijgt persoonlijke begeleiding in het ziekenhuis en ook je eigen verloskundige staat klaar voor alle steun die je/jullie nodig hebben.
Na de bevalling kan je, afhankelijk van de termijn van de zwangerschap, ondersteuning krijgen van kraamzorg aan huis. Je bent kraamvrouw ook als je geen levend kindje hebt om voor te zorgen. Lichamelijk herstel en rust is dan ook heel belangrijk.
Daarnaast is er vaak veel te regelen rondom mogelijke uitvaart en afscheid nemen van het kindje. Je verloskundige kan je hierbij ook ontzorgen dus geef vooral aan waar je hulp bij nodig hebt.
Elk verlies heeft impact, er is geen tijdspad te geven tot het verdriet over is en er is ook geen standaard verwerking van dit verlies. Ieder beleeft het anders. Ieder doet het anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt. De tips hieronder kunnen helpen.
Wat kun je doen om je verlies goed te verwerken?
- Neem serieus wat je voelt. Alles mag er zijn: verdriet, gemis, schuldgevoel, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte. Misschien voel je ook berusting of zelfs opluchting. Dat kan. Niks is gek.
- Praat erover. Misschien met een vriendin, met je partner, met je zus of een buurvrouw. Of met ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. Natuurlijk ben je ook welkom bij je verloskundige.
- Weet dat je partner het verlies hoogstwaarschijnlijk anders beleeft en anders verwerkt dan jij. Dat is normaal. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten, met elkaar en met anderen.
- Doe wat goed voelt voor jou. Op het moment dat het voor jou klopt. Zet een mooi beeldje in je kast. Plant een boom in je tuin. Kies een sieraad als herinnering. Schrijf je ongeboren kind een brief. Brand geregeld een kaarsje. Of doe iets heel anders, maar kies wat bij jou, bij jullie past.
- Lees erover. Schrijf erover. Op Facebook zijn besloten groepen waar je over je ervaring kunt schrijven.
- Vertel je levende kind(eren) erover. Er zijn bijvoorbeeld mooie prentenboeken om met jonge kinderen te lezen.
- Weet dat de mogelijkheid bestaat om je kindje aan te geven bij de gemeente waardoor het bij wordt geschreven in de basisregistratie. Dit is verplicht vanaf 24 weken zwangerschap maar ook daarvoor is het mogelijk om dit te doen.
Naast miskraam, afgebroken zwangerschap en babysterfte zijn er nog andere vormen van verlies mogelijk in de zwangerschap. Te denken valt aan alleengeboren tweelingen, molazwangerschap of buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Wij beseffen heel goed dat dit speciale situaties kunnen zijn die extra en andere aandacht nodig hebben. We proberen altijd aan te sluiten bij de persoonlijke situatie waar het over gaat op dat moment.
Meer informatie
Wil je meer weten over miskraambegeleiding? Meld je bij ons aan en wij nemen contact met je op. Je kunt ook een bericht achterlaten of bellen naar 06-241 108 97. Nanda neemt dan contact met je op voor het eerste gesprek, dat uiteraard gratis is. Ook als het verlies van de zwangerschap al langer geleden is, ben je heel welkom om je aan te melden voor een gesprek.
Miskraambegeleiding Goeree-Overflakkee
Merk je dat het niet lukt om het verlies van de zwangerschap te verwerken. Komt je energie niet terug, blijf je piekeren of merk je op een andere manier in je leven dat er meer nodig is? Zoek dan begeleiding die bij je past. Dit kan zijn bij zorgverleners die je al eerder op je levenspad tegenkwam of je kan kiezen voor speciale miskraambegeleiding.
Als je stilstaat bij het verlies en je verloren kindje een echte plek geeft in je leven en in je gezin, dan krijg je rust. Rust om met vertrouwen verder te gaan met je leven, waarbij het kindje nooit vergeten zal worden.
We verwijzen je graag naar de website deverloskundige.nl. Je vindt hier informatie en filmpjes, ook over miskraambegeleiding.
Mooie initiatieven
Er zijn mooie initiatieven ontstaan om je te helpen bij het verwerken van deze verdrietige ervaring. Lees er meer over op onderstaande websites.
Lieve engeltjes – Een contactgroep voor iedereen die te maken heeft met het verlies van een kind: ouders, broertjes en zusjes, grootouders, maar ook andere familieleden en betrokkenen.
Stichting Still – Biedt kosteloos een fotoreportage aan aan familie van een ernstig ziek kind of ouder.
Ook verzorgt ze de fotografie van zieke, stervende of overleden baby’s vanaf de 12e week van de zwangerschap.
Make a memory – Een professionele fotograaf maakt kosteloos foto’s van je overleden kindje.
Nien afscheidsfotografie – Kosteloos foto’s rondom de geboorte van het kindje. Met mogelijkheid tot het maken van foto’s thuis en tijdens uitvaart. Jeanien de Gast is als afscheidsfotografe woonachtig en werkzaam op Goeree-Overflakkee.
Dagboek van een Hartemoeder – Ingrid en Mattijs verwachten hun 2e zoon Seb. Tijdens de zwangerschap is vastgesteld dat Seb een hartafwijking heeft. Ingrid neemt je in haar vlogs mee tijdens deze zwangerschap vol zorgen. Seb wordt geboren en laat zien hoe sterk hij is. Helaas overlijdt Seb na amper 2 weken alsnog. Ook na het overlijden van Seb neemt Ingrid vlogs op, ze vertelt over de geboorte, het leven en het overlijden van Seb.