Voedingsadvies
Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om vers, gezond en gevarieerd voedsel te eten. De ‘schijf van vijf’ kan je hierbij helpen. Eten voor twee is niet nodig. Lijnen tijdens de zwangerschap is niet verstandig; wel kun je samen met een dietiste eens kijken naar je voedingspatroon.
Als je geen vlees of vis eet, is het tijdens de zwangerschap belangrijk erop te letten dat je genoeg B-vitamines en ijzer binnenkrijgt. B-vitamines zitten vooral in volkoren producten, aardappelen, peulvruchten, eieren en zuivelproducten. Peulvruchten en eieren zijn ook belangrijke bronnen van ijzer, net als vleesvervangers.
Eet geen kazen die van rauwe melk (‘au lait cru’) zijn gemaakt. In rauwe melk kan de listeriabacterie groeien. Besmetting met deze bacterie kan gevolgen hebben voor je kind. Gepasteuriseerde melk of kazen van gepasteuriseerde melk kun je zonder risico gebruiken.
Eet geen rauw of rosé gebakken vlees (zoals filet Américain of rosbief ). Was rauwe groenten en fruit goed. In onvoldoende verhit vlees en in ongewassen groenten en fruit komen soms ziekteverwekkers voor die onder andere toxoplasmose veroorzaken.
Eet liever geen lever en hooguit éénmaal per dag een product waar lever in is verwerkt. In lever zit veel vitamine A. Te veel vitamine A heeft schadelijke gevolgen voor het ongeboren kind.
(zwanger folder, RIVM 2011)
Roken, alcohol en drugs
Roken, alcohol en drugsgebruik zijn erg schadelijk voor het ongeboren kind. Vraag ons of een andere instelling/hulpverlener om hulp bij het stoppen.
Roken
Rijksoverheid: help een stopper
Alcohol
Als je alcohol drinkt, drinkt je kind mee. Nadat je alcohol hebt gedronken, verdeelt alcohol zich over al jouw lichaamsvocht. De concentratie alcohol in het bloed van het ongeboren kind wordt dan even hoog als dat van jou.
Alcohol is schadelijk voor jouw ongeboren kind, omdat alcohol invloed heeft op de ontwikkeling van cellen. Tijdens de zwangerschap ontwikkelen zich de organen van het ongeboren kindje. Alcohol heeft hierop een negatieve invloed. Ook de hersenen maken een belangrijke ontwikkeling door tijdens de zwangerschap. Alcohol kan ervoor zorgen dat de hersenen beschadigd raken. Hierdoor kan het kind gehandicapt raken.
Welke schade er kan komen, hangt af van wanneer in de zwangerschap je alcohol drinkt. In de hele zwangerschap kan alcoholgebruik leiden tot hersenbeschadiging bij jouw kind. Bovendien kan alcoholgebruik in de eerste twaalf weken leiden tot afwijkingen aan organen, zoals hart, armen en ogen. Alcoholgebruik in de weken 13 tot en met 42 kan leiden tot groeiachterstand. Als een kind klein bij de geboorte is, doordat de moeder alcohol heeft gedronken tijdens de zwangerschap, zal het de groeiachterstand nooit meer inhalen en altijd kleiner dan gemiddeld blijven.
www.alcoholenzwangerschap.nl (bron)
Diëtiste
Ben je benieuwd of je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt of wil je graag weten hoe je gezonder kunt eten? Een diëtiste kan al je vragen beantwoorden en samen met jou een gezond voedingspatroon in kaart brengen. Vaak krijg je hier een vergoeding voor van je zorgverzekering.
www.voedingsadviesappel.nl
www.provieand.nl
Sauna
Als je gewend bent om naar de sauna te gaan dan is het in principe geen probleem om dit in je zwangerschap ook te doen. Er zijn geen aanwijzingen dat het schadelijk is voor je ongeboren kindje. De sauna geeft wel een verhoging van je lichaamstemperatuur maar dit is pas risicovol als je kerntemperatuur langer dan 24 uur verhoogd is.
Mogelijk kun je minder goed tegen de warmte dan je buiten de zwangerschap gewend was. Ga dus op tijd de sauna uit als je niet lekker wordt en zorg dat je genoeg water drinkt.
(lareb 2013)
Haar verven
De haarproducten die tegenwoordig worden gebruikt, hebben hoogstwaarschijnlijk geen schadelijk effect op het ongeboren kind. Er is echter nog weinig onderzoek naar gedaan. Je kan er daarom voor kiezen het verven uit te stellen tot in ieder geval na het 2e trimester van je zwangerschap.
(lareb 2013)